Trzmiel olbrzymi

Trzmiel olbrzymi (Bombus fragrans) – owad z rodziny pszczołowatych. Wyglądem bardzo przypomina trzmiela ozdobnego (Bombus distinguendus). Gatunek najprawdopodniej wymarły.
Podstawowe dane

Długość ciała: królowa: 46 – 48 mm, robotnice: 18 – 21 mm, samce: brak danych
Rozpiętość skrzydeł: królowa: 38 – 48 mm, robotnice: 19 – 32 mm, samce: brak danych
Liczebność: najprawdopodobniej 50 – 100 osobników
Zabarwienie: Większa część ciała ma kolor żółty. Głowa, odnóża oraz skrzydła są czarne. Wierzchnia warstwa futra jest jaśniejsza.
Występowanie: najprawdopodobniej Burgenland oraz Dolna Austria
Pożywienie: nektar kwiatowy

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply